Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut

Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut

Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut to szybki i efektowny deser, który można przygotować w kwadrans, bez użycia piekarnika.



Z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodko-kwaśnych smaków. Delikatna, lekko kwaskowata warstwa dżemu porzeczkowa idealnie komponuje się z masą śmietankową i warstwami herbatników. Całość razem tworzy warstwowy, orzeźwiający deser idealny na lato. To szybkie ciasto na herbatnikach nie wymaga pieczenia, przygotowane jest z prostych składników i można je przygotować ekspresowym tempie. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się pysznym, domowym ciastem, które świetnie smakuje! Zapraszam na przepis!

PORZECZKOWIEC NA HERBATNIKACH W 15 MINUT – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 600 g herbatników 
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  1. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. 

  2. Blaszkę 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/4 dżemu i rozprowadzić po całej powierzchni. Na dżem wyłożyć 1/4 masy śmietankowej a na niej ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki znów dżem, masa i herbatniki. Tak postępować do wykorzystania składników, kończąc na warstwie masy. 

  3. Wierzch ciasta udekorować startą na tarce gorzką czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 


Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut przepis
Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 678

Dodaj komentarz

6 + dwadzieścia =