
Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut to szybki i efektowny deser, który można przygotować w kwadrans, bez użycia piekarnika.
Z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodko-kwaśnych smaków. Delikatna, lekko kwaskowata warstwa dżemu porzeczkowa idealnie komponuje się z masą śmietankową i warstwami herbatników. Całość razem tworzy warstwowy, orzeźwiający deser idealny na lato. To szybkie ciasto na herbatnikach nie wymaga pieczenia, przygotowane jest z prostych składników i można je przygotować ekspresowym tempie. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się pysznym, domowym ciastem, które świetnie smakuje! Zapraszam na przepis!
PORZECZKOWIEC NA HERBATNIKACH W 15 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- ok. 600 g herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.
- Blaszkę 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/4 dżemu i rozprowadzić po całej powierzchni. Na dżem wyłożyć 1/4 masy śmietankowej a na niej ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki znów dżem, masa i herbatniki. Tak postępować do wykorzystania składników, kończąc na warstwie masy.
- Wierzch ciasta udekorować startą na tarce gorzką czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


