Rolada tiramisu

Bardzo szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku rolada tiramisu. Deser ten smakuje obłędnie! Jest niesamowicie kremowy, wręcz rozpływa się w ustach.



Rolada tiramisu jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją przygotować z kilku prostych składników, a są nimi tradycyjne biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz kakao. Dodatek stanowi kawa, w której moczy się biszkopty, dzięki czemu cała rolada ma cudowny posmak kawy. 

Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis na pyszną roladę tiramisu. Idealny deser do kawy, świetna przekąska na słodko, a także idealny poczęstunek dla gości. Zapraszam na przepis!

ROLADA TIRAMISU – PRZEPIS

Składniki

  • 24 biszkopty
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao
  • filiżanka kawy


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy do połączenia składników na małych obrotach. 
  • Na blacie rozkładamy papier do pieczenia.  Układamy na nim biszkopty, wcześniej mocząc je w kawie. Biszkopty układamy w formie prostokąta 3×8 biszkoptów. 
  • Na biszkopty wykładamy 3/4 przygotowanej masy śmietanowej. Chwytając za bok papieru do pieczenia całość zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 
  • Po upływie czasu rozwijamy roladę i dekorujemy ją pozostałą masą. Wierzch posypujemy kakaem. Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *