Malinowa chmurka to ciasto, które powinno raz na jakiś czas znaleźć się w każdym domu, szczególnie w sezonie malinowym. Kruche, delikatne z dodatkiem puszystej piany i galaretki, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto malinowa chmurka z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zimą możemy je wykonać z mrożonych malin.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka malinowa
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin
- 600 ml wrzątku
Kruche ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Beza
- 4 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, a po nim żółtka.
- Masę ubijamy dosyć długo, aby była gęsta i puszysta. Następnie zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Galaretka
- Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, pozostawiamy do wystudzenia.
- Następnie wsypujemy maliny, możemy rozdrobnić je widelcem, po czym pozostawiamy galaretkę do lekkiego stężenia.
- Kiedy galaretka będzie w połowie stężała, wylewamy ją na wcześniej upieczonego biszkopta.
Kruche ciasto
- Do miski przesypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz żółtka i cukier.
- Wszystkie składniki siekamy przy użyciu noża, po czym zagniatamy ciasto.
- Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie czasu wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni – grzanie góra dół przez 25 minut. Po wystygnięciu wykładamy na zastygniętą galaretkę.
Krem
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno przy użyciu miksera.
- Następnie dodajemy cukier i przestudzoną żelatynę, którą wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku.
- Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto.
Beza
- Białka ubijamy na sztywno, między czasie stopniowo dodajemy cukier.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy 60 minut w 140 stopniach.
- Bezę wykładamy na samą górę naszego ciasta.
Smakowicie wygląda 🙂