
Domowe ptasie mleczko z lekką cytrynową nutą to prawdziwy raj dla podniebienia. Chyba każdy z nas uwielbia ptasie mleczko prawda? Dlatego tym bardziej zachęcam do przygotowania domowej wersji tego smakołyku.
Potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników do przygotowania pysznego ptasiego mleczka w swoim domu. Jeśli lubicie eksperymentować i próbować nowych smaków, tym bardziej zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu.
Domowe ptasie mleczko jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smakiem wcale nie odbiega od tego kupionego w sklepie, powiedziałabym nawet, że jest smaczniejsze.
PRZEPIS NA DOMOWE PTASIE MLECZKO
Składniki
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 200 g czekolady deserowej
Przygotowanie
- Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzone mleko skondensowane ubić przy użyciu miksera, następne cały czas miksując dodawać stopniowo przestygniętą galaretkę.
- Powstałą pianę przelać do blaszki i odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia stężałą masę pokroić na prostokąty.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać pianki w ciepłej czekoladzie i układać na kratce. Odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady.