Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko z lekką cytrynową nutą to prawdziwy raj dla podniebienia. Chyba każdy z nas uwielbia ptasie mleczko prawda? Dlatego tym bardziej zachęcam do przygotowania domowej wersji tego smakołyku.

Potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników do przygotowania pysznego ptasiego mleczka w swoim domu. Jeśli lubicie eksperymentować i próbować nowych smaków, tym bardziej zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu.

Domowe ptasie mleczko jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smakiem wcale nie odbiega od tego kupionego w sklepie, powiedziałabym nawet, że jest smaczniejsze.

PRZEPIS NA DOMOWE PTASIE MLECZKO

Składniki

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 200 g czekolady deserowej


Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  2. Schłodzone mleko skondensowane ubić przy użyciu miksera, następne cały czas miksując dodawać stopniowo przestygniętą galaretkę.
  3. Powstałą pianę przelać do blaszki i odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia stężałą masę pokroić na prostokąty.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać pianki w ciepłej czekoladzie i układać na kratce. Odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady.


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 312

Dodaj komentarz

20 − jeden =