Ciasto z Wafelkami



Ciasto z wafelkami to bardzo smaczny deser, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Gorąco polecamy Wam przygotować je nie tylko na święta, ale także do niedzielnej kawy czy na imprezę rodzinną.

Pozornie ciasto wydaje się dosyć pracochłonne, jednak w rzeczywistości jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dla tak smacznego deseru warto spędzić odrobinę czasu w kuchni i pokusić się o jego przygotowanie.

Ciasto z wafelkami to połączenie masy wafelkowej, z kremem śmietankowym i tradycyjnego biszkopta. Jest słodkie, smacznie i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbujcie tego wypieku, ponieważ jego smak z pewnością Was pozytywnie zaskoczy!

PRZEPIS NA CIASTO Z WAFELKAMI

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki tortowej
  • płaska łyżeczka sody


Składniki na krem wafelkowy

  • 150 g dowolnych wafelków ( u mnie Estella toffi)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 350 g serka homogenizowanego,
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 2 łyżki masła orzechowego – można pominąć
  • 1 łyżka kakao
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na krem śmietankowy

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo

  • 8 kostek gorzkiej czekolada do dekoracji


Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę.
  • Gdy białka się ubiją, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
  • Dodajemy mąkę i sodę i bardzo delikatnie łączymy składniki.
  • Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25 -30 min do „suchego patyczka”.
  • Gdy biszkopt wystygnie, przekrawamy na dwie równe części.
  • Wafelki kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Pozostawimy na 5 min by delikatnie zmiękły.
  • Łączymy za pomocą miksera z serkiem, masłem, mlekiem w proszku.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy woda nieco ostygnie a żelatyna się rozpuści, dodajemy ją do kremu. Całość mieszamy.


  • Gdy krem zacznie tężec, wykładamy go na biszkopt. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.
  • Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę z cukrem pudrem miksujemy na sztywną masę. Cały czas miksując, wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na górę placka.
  • Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy placek.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.