Mój ulubiony przepis na małe co nieco, czyli pyszna rolada biszkoptowa z dżemem porzeczkowym. Rolada wychodzi niezwykle puszysta, mięciutka i delikatna. Posmarowana odrobiną dżemu porzeczkowego oraz puszystej masy na bazie śmietanki kremówki, całość smakuje obłędnie i ciężko zakończyć na jednym kawałku.
Rolada biszkoptowa z dżemem porzeczkowym i masą śmietanową to idealny pomysł na smaczny deser, kiedy odwiedzą nas znajomi, czy organizujemy domową imprezę. Z dodatkiem filiżanki kawy smakuje obłędnie. Taka rolada biszkoptowa sprawdzi się również na święta, czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
ROLADA BISZKOPTOWA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 60 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa do dekoracji
- garść migdałów
Wykonanie
- Jajka w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Masę jajeczną wykładamy na blaszkę 30×40 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu delikatnie odciągamy papier do pieczenia, biszkopt wykładamy na czystą ścierkę i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, wymieszamy wcześniej ze śmietan-fixem. Całość ubijamy na puszystą masę.
- Roladę rozwijamy na blacie i smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy śmietankę, rozprowadzając ją po całej powierzchni biszkopta. Roladę delikatnie zwijamy w rulonik i posypujemy cukrem pudrem, migdałami oraz polewamy polewą czekoladową.