Wilgotne, puszyste i mięciutkie ciasto z owocami to propozycja na małe co nieco na każdą okazję. W sam raz do kawy, na piknik lub jako deser po obiedzie.
Przepis na ciasto z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wszystkie składniki wystarczy tylko zmiksować, przełożyć do blaszki i upiec. Na wierzchu układamy ulubione owoce, najlepiej sezonowe, wtedy ciasto smakuje najlepiej. Zapraszam do zapozniania się z przepisem!
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: ok. 15
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka “L” (temperatura pokojowa)
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady
- maliny
- borówki
Przygotowanie
1. Jajka wlewamy do miski, dodajemy cukier i całość miksujemy na jasną, puszystą masę. Następnie cały czas miksując, powoli wlewamy olej.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, miksując na najniższych obrotach.
3. Na koniec dodajemy startą na tarce białą czekoladę i całość mieszamy szpatułką do połączenia.
4. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.
5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszamy również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta z borówkami i malinami.