Roladki z szynki z chrzanem to świetna przekąska na Wielkanocny stół. Goście je uwielbiają, co roku robię ich coraz więcej, a i tak zawsze wszystkie znikają w mgnieniu oka. Polecam przygotować ich w nieco większej ilości, bo nawet gdy zostaną, będzie można je spożyć później, mając pewność, że zachowają swój smak.
Do przygotowania roladek z chrzanem potrzeba zaledwie kilku składników. Warto zadbać o dobrej jakości szynkę. Może być szynka gotowana, pieczona czy też wędzona. Dodatkowo potrzebne nam będą jajka, odrobina majonezu, tarty chrzan oraz szczypiorek. By roladki dobrze się zwijały, plasterki szynki nie powinny być zbyt grube. Warto również postawić na większe plastry szynki, wówczas po nałożeniu farszu będzie się nam lepiej zwijała.
Roladki z szynki z farszem chrzanowym to przekąska, która sprawdzi się także na inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Jestem pewna, że nikt nie pogardzi taką przystawką. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ROLADKI Z SZYNKI Z CHRZANEM
Liczba porcji: 6-8 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 6-8 plastrów szynki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce.
- Do startych jajek dodajemy majonez, chrzan, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.
- Na środek każdego plastra szynki wykładamy porcję farszu i zawijamy w rulonik. Każdy rulonik przywiązujemy szczypiorkiem do dekoracji.