Tym razem na salony wjeżdża pyszna sałatka dnia. Aromatyczna, lekka, a zarazem sycąca i treściwa. Do jej przygotowania użyłam pierożków tortellini, wybrałam te z grzybami, ale możecie również użyć innych. Dodałam także świeżego ogórka, paprykę czerwoną roszponkę oraz szynkę.
Sałatka dnia to idealna przekąska do pracy, świetny pomysł na kolację czy poczęstunek dla gości, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto!
SAŁATKA DNIA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g szynki
- 150 g tortellini
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek świeży
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ opakowania kukurydzy konserwowej
- 50 g roszponki
Wykonanie
- Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgonie z instrukcją na opakowaniu.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kosteczkę.
- Ogórka razem ze skórką pokroić w kosteczkę.
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przyprawić pieprzem i solą.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i delikatnie wymieszać, by nie uszkodzić roszponki.