Sałatka pod selerową pierzynką to bardzo smaczna sałatka warstwowa. Przepis ten należy do bardzo łatwych i prostych, ponieważ w skład sałatki wchodzi zaledwie kilka składników.
Główne z nich to kurczak i seler konserwowy. W sałatce znajdziemy także ogórka kiszonego, kukurydze i czerwoną cebulę. Dodatek do sałatki stanowi sos na bazie majonezu, ketchupu i czosnku. Wszystkie składniki ułożone warstwami dają nam bardzo smaczną i pięknie wyglądająca sałatkę, której ciężko się oprzeć.
Sałatka z kurczakiem i selerem to idealna sałatka na różnego rodzaju imprezy czy spotkania ze znajomymi. Po raz pierwszy przygotowałam ją, kiedy organizowaliśmy parapetówkę w naszym domu. Każdy był zachwycony jej smakiem i prosił o przepis.
Jeśli jesteście miłośnikami sałatek z kurczakiem, ta na pewno wpadnie w Wasze gusta. Jest szybka, smaczna i kolorowa.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ POD SELEROWĄ PIERZYNKĄ
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 cebula czerwona
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie
- Kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, curry, przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym. Całość odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na łyżce oliwy do uzyskania złocistego koloru. Następnie odstawić do przestygnięcia.
- Selera konserwowego odcisnąć z nadmiaru wody, kukurydze odsączyć z zalewy.
- Ogórka kiszonego i cebulę czerwoną pokroić w kosteczkę.
- Majonez wymieszać z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sałatkę układać warstwami:
- ogórki
- cebula
- kukurydza
- sos
- kurczak
- seler