Truskawkowa Chmurka Bez Pieczenia



Truskawkowa chmurka bez pieczenia to smaczny deser inspirowany tradycyjną malinową chmurką, którą większość z nas uwielbia. Przepis na malinową chmurkę znajdziecie już na moim blogu: malinowa chmurka, oraz w wersji bez pieczenia: malinowa chmurka bez pieczenia.

Tym razem postanowiłam przygotować to smaczne ciasto w wersji z truskawkami i powiem Wam, wyszło przepyszne! Truskawkowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto dla wszystkich miłośników deserów z dodatkiem owoców. Ja bardzo lubię takie ciasta, w których znajduje się galaretka z owocami, bo nadaje ona im lekkości. Słodka masa przełamana owocami wa galaretce to prawdziwy raj dla podniebienia.

Truskawkowa chmurka bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuję bardzo często. Cała rodzinka je uwielbia, a ja lubię je przygotowywać, bo robi się je naprawdę szybko.

Macie ochotę na truskawkową chmurkę? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA TRUSKAWKOWĄ CHMURKĘ BEZ PIECZENIA

Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zapraszam!



Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
  • 800 ml wrzątku do galaretek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 350 g truskawek

Dodatkowo

  • płatki migdałów
  • ok. 120 g herbatników

Wykonanie

  • Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Na herbatnikach układamy umyte truskawki, następnie zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki.
  • Kiedy galaretka stężeje, przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
  • Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 5

2 komentarze

    • fakt, może to być nieco niezrozumiałe, już poprawiłam 🙂 80 ml wrzątku potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny, a 800 ml wrzątku do galaretek

Dodaj komentarz

5 × cztery =