Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa. Jest bardzo uniwersalna i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi śledzi i nie tylko.
Sałatka śledziowa to idealna propozycja na świąteczny stół. Idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc. Do przygotowania sałatki śledziowej zalecam wybrać dobrej jakości śledzie, ponieważ w dużym stopniu będą one wpływać na końcowy smak sałatki.
Ta pyszna sałatka śledziowa będzie również świetnym wyborem na rodzinne spotkania, czy domowe imprezy. Robi się ją bardzo szybko, a składniki niezbędne do jej przygotowania można zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA ŚLEDZIOWA – PRZEPIS
Składniki
- 10 filetów śledziowych z oleju a’la Matjas
- 6 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 5 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w kostkę.
- Kukurydzę oraz groszek odsączamy z zalewy.
- Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.