Kolorowa i wiosenna sałatka z jajkiem na miękko to moja propozycja na smaczną sałatkę w zdrowym wydaniu. Przepis na sałatkę jest bardzo łatwy a sama sałatka szybka do zrobienia.
Sałatka z jajkiem na miękko smakuje naprawdę świetnie. Jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca. Sos do sałatki przygotowany jest na bazie jogurtu naturalnego, a pozostałe składniki lekkie i zdrowe, nic tylko robić.
Sałatka z jajkiem na miękko idealnie sprawdzi się na kolację czy posiłek do pracy. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z JAJKIEM NA MIĘKKO
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 mała główka sałaty masłowej
- 1 cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 60 g parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W rondelku zagotowujemy wodę, następnie wkładamy jajka i gotujemy przez 5 minut. Następnie obieramy ze skorupki i przekrawamy na połówki.
- Sałatę masłową myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na dużym talerzu.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w półkrążki.
- Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- Szczypiorek drobno siekamy, parmezan ścieramy na tarce.
- Na sałacie układamy połówki jajek, pomidorki koktajlowe oraz cebulę. Całość posypujemy staram na tarce parmezanem, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy szczypiorkiem.