W sezonie na szparagi warto je wykorzystać do różnego rodzaju dań, przekąsek czy sałatek. Zupa szparagowa, sałatka czy makaron ze szparagami to bardzo smaczne dania, które warto wypróbować, w sezonie szparagowym, który niestety nie trwa zbyt długo.
Tym razem zagościła u nas sałatka szparagowa z jajkiem, którą przygotowałam na rodzinnego grilla. Jest niesamowicie uniwersalna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole i wygląda bardzo okazale.
Sałatka ze szparagami to rewelacyjna sezonowa przekąska, która idealnie sprawdzi się na grilla. Będzie również idealnym pomysłem na kolację czy nawet na obiad! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że sałatka Wam posmakuje!
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 300 g szparagów
- 1 mała sałata rzymska
- 250 g pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
Sos jogurtowy
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Szparagi pozbawiamy niejadalnej końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy przez 3-4 minuty.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Sałatę dokładnie myjemy a następnie rwiemy na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy.
- Na talerz wykładamy sałatę, jajka i warzywa. Całość polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
Jeśli lubicie kolorowe sałatki na grilla z pewnością posmakuje Wam również: