Klopsiki zapiekane na młodej kapuście

Klopsiki zapiekane na młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które warto przygotować w sezonie na młodą kapustę.



Zazwyczaj staram się korzystać z tego, co przynosi nam każda z pór roku. Tą, kiedy mamy mnóstwo sezonowych warzyw uwielbiam najbardziej! Pulpety zapiekane na młodej kapuście to jedno z naszych ulubionych dań, które gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj serwuję je z młodymi ziemniaczkami a czasem z pieczywem. W obu wariantach smakuje świetnie.

Przepis na klopsy zapiekane na młodej kapuście wcale nie jest skomplikowany. Danie robi się naprawdę bardzo szybko, a efekt jest zachwycający. Prawdziwy raj dla podniebienia. Jeśli lubicie młodą kapustę, zachęcam do wypróbowania przepisu, smacznego!

Polecam Wam także przepis na klopsiki w młodej kapuście.

PRZEPIS NA KLOPSIKI ZAPIEKANE NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 200 ml bulionu
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 100 g tartej mozzarelli
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.
  • Na płaski talerz przesypujemy odrobinę mąki. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i odkładamy na deskę.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki z obu stron na rumiano.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy kilka minut.
  • Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Przekładamy na patelnię z cebulą i marchewką, zalewamy bulionem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut.
  • Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę, dodajemy do kapusty zblendowane wcześniej pomidory z puszki, szczyptę soli, pieprzu, paprykę słodką, papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i chwilkę podsmażamy.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy usmażone wcześniej klopsy. Całość posypujemy tartą mozzarellą.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, do stopienia się sera.
  • Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

siedemnaście − dziewięć =