Klopsiki zapiekane na młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które warto przygotować w sezonie na młodą kapustę.
Zazwyczaj staram się korzystać z tego, co przynosi nam każda z pór roku. Tą, kiedy mamy mnóstwo sezonowych warzyw uwielbiam najbardziej! Pulpety zapiekane na młodej kapuście to jedno z naszych ulubionych dań, które gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj serwuję je z młodymi ziemniaczkami a czasem z pieczywem. W obu wariantach smakuje świetnie.
Przepis na klopsy zapiekane na młodej kapuście wcale nie jest skomplikowany. Danie robi się naprawdę bardzo szybko, a efekt jest zachwycający. Prawdziwy raj dla podniebienia. Jeśli lubicie młodą kapustę, zachęcam do wypróbowania przepisu, smacznego!
Polecam Wam także przepis na klopsiki w młodej kapuście.
PRZEPIS NA KLOPSIKI ZAPIEKANE NA MŁODEJ KAPUŚCIE
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 200 ml bulionu
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 100 g tartej mozzarelli
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.
- Na płaski talerz przesypujemy odrobinę mąki. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i odkładamy na deskę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki z obu stron na rumiano.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy kilka minut.
- Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Przekładamy na patelnię z cebulą i marchewką, zalewamy bulionem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut.
- Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę, dodajemy do kapusty zblendowane wcześniej pomidory z puszki, szczyptę soli, pieprzu, paprykę słodką, papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i chwilkę podsmażamy.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy usmażone wcześniej klopsy. Całość posypujemy tartą mozzarellą.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, do stopienia się sera.
- Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.