Uwielbiam przygotowywać sałatki, w których połączenie składników jest nieoczywiste, a zarazem pozytywnie zaskakujące. Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką to jedna z naszych ulubionych sałatek, która gości w naszym domu bardzo często.
Po raz pierwszy spróbowaliśmy jej u naszych przyjaciół i od razu wpadła w nasze gusta smakowe. Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca. Połączenie słonego smaku szynki, słodkiej gruszki i orzechów to prawdziwy raj dla podniebienia.
Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką najlepiej prezentuje się na płaskim półmisku, oczywiście możecie także ją podawać w tradycyjnej salaterce.
Sałatka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu co jest jej ogromną zaletą. Wygląda bardzo ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, a także na romantyczną kolację z drugą połówką. Smacznego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ
Składniki:
- 200 g rukoli
- 2 dojrzałe gruszki
- 2 sery z niebieską pleśnią
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
- Rukolę umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku.
- Szynkę parmeńską pokroić w paseczki. Ułożyć na rukoli.
- Gruszkę obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda. Następnie pokroić w kosteczkę średniej wielkości. Ułożyć na szynce parmeńskiej.
- Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią.
- Całość posypać orzechami.
- Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą chilli, jeśli lubicie pikantne sałatki.
- Sałatkę polać przygotowanym sosem.