Sałatka z Szynką Parmeńską, Serem Pleśniowym i Gruszką



Uwielbiam przygotowywać sałatki, w których połączenie składników jest nieoczywiste, a zarazem pozytywnie zaskakujące. Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką to jedna z naszych ulubionych sałatek, która gości w naszym domu bardzo często.

Po raz pierwszy spróbowaliśmy jej u naszych przyjaciół i od razu wpadła w nasze gusta smakowe. Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca. Połączenie słonego smaku szynki, słodkiej gruszki i orzechów to prawdziwy raj dla podniebienia.

Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką najlepiej prezentuje się na płaskim półmisku, oczywiście możecie także ją podawać w tradycyjnej salaterce.



Sałatka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu co jest jej ogromną zaletą. Wygląda bardzo ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, a także na romantyczną kolację z drugą połówką. Smacznego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 sery z niebieską pleśnią
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy


Przygotowanie:

  • Rukolę umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku.
  • Szynkę parmeńską pokroić w paseczki. Ułożyć na rukoli.
  • Gruszkę obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda. Następnie pokroić w kosteczkę średniej wielkości. Ułożyć na szynce parmeńskiej.
  • Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią.
  • Całość posypać orzechami.
  • Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą chilli, jeśli lubicie pikantne sałatki.
  • Sałatkę polać przygotowanym sosem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

dwanaście − siedem =