Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Niesamowicie aksamitny i pyszny sernik czekoladowy. To najlepszy i najłatwiejszy przepis na domowy sernik, jaki znam. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej i deserowej czekolady.



Sernik czekoladowy, który zaprezentuje Wam w dzisiejszym wpisie, smakuje obłędnie! Czas jego przygotowania to dosłownie 15 minut! Wystarczy przygotować spód z pokruszonych ciasteczek zbożowych i wymieszać składniki na masę serową, całość upiec, przygotować polewę i delektować się cudownym smakiem tego wypieku.

Ten sernik czekoladowy polecam Wam na każdą okazję. Przekonacie się sami, że gości będą zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!

SERNIK CZEKOLADOWY – PRZEPIS

SPÓD

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

MASA SEROWA

  • 3 jajka
  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki

POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej z orzechami
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • garść orzechów


Wykonanie

  • Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło roztapiamy. Ciasteczka zbożowe miksujemy na konsystencję piasku. Dodajemy do nich masło i mieszamy. Całość wykładamy na dno tortownicy i ugniatamy za pomocą łyżki. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
  • Do miski przekładamy twaróg 2-krotnie zmielony lub zblendowany blenderem. Dodajemy twaróg z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy, przestygniętą czekoladę, śmietankę oraz jajka. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
  • Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, ponieważ będziemy piec sernik w kąpieli wodnej. Dzięki temu unikniemy możliwości dostania się wody do tortownicy.
  • Tortownicę umieszczamy w blaszce, wlewamy do niej wrzącą wodę, do około 1/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy 80 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Otrzymaną polewę wykładamy na sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.


Sernik czekoladowy z orzechami
Sernik z białą czekoladą
Sernik na ciasteczkowym spodzie
Sernik z czekoladą


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

20 − dziesięć =