Niesamowicie aksamitny i pyszny sernik czekoladowy. To najlepszy i najłatwiejszy przepis na domowy sernik, jaki znam. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej i deserowej czekolady.
Sernik czekoladowy, który zaprezentuje Wam w dzisiejszym wpisie, smakuje obłędnie! Czas jego przygotowania to dosłownie 15 minut! Wystarczy przygotować spód z pokruszonych ciasteczek zbożowych i wymieszać składniki na masę serową, całość upiec, przygotować polewę i delektować się cudownym smakiem tego wypieku.
Ten sernik czekoladowy polecam Wam na każdą okazję. Przekonacie się sami, że gości będą zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!
SERNIK CZEKOLADOWY – PRZEPIS
SPÓD
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
MASA SEROWA
- 3 jajka
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 300 g twarogu z wiaderka
- 100 g białej czekolady
- 120 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 100 ml śmietanki kremówki
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej z orzechami
- 60 ml śmietanki kremówki
- garść orzechów
Wykonanie
- Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
- Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło roztapiamy. Ciasteczka zbożowe miksujemy na konsystencję piasku. Dodajemy do nich masło i mieszamy. Całość wykładamy na dno tortownicy i ugniatamy za pomocą łyżki. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
- Do miski przekładamy twaróg 2-krotnie zmielony lub zblendowany blenderem. Dodajemy twaróg z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy, przestygniętą czekoladę, śmietankę oraz jajka. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
- Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, ponieważ będziemy piec sernik w kąpieli wodnej. Dzięki temu unikniemy możliwości dostania się wody do tortownicy.
- Tortownicę umieszczamy w blaszce, wlewamy do niej wrzącą wodę, do około 1/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy 80 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Otrzymaną polewę wykładamy na sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.