Sernik na Zimno z Granatem i Galaretką



Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu sernik na zimno to idealny deser do kawy. Zazwyczaj przygotowujemy go latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, piekąc coś słodkiego w piekarniku. Nie oznacza to jednak, że nie można go przygotować w chłodniejszych miesiącach.

Sernik na zimno zazwyczaj przygotowuję z galaretką i owocami. Zazwyczaj są to truskawki, banany, maliny, borówki czy tak jak w tym przypadku granat. Sernik na zimno możemy przygotować w różnych wariantach smakowych i kolorystycznych. Wszystko zależy od tego, jaką galaretkę oraz jakie owoce wybierzemy.

Sernik na zimno to idealny pomysł na smaczny deser, bez użycia piekarnika. Robi się go bardzo szybko, najdłużej trwa oczekiwanie na stężenie galaretki.



Przepis na sernik na zimno możecie w dowolny sposób modyfikować, dodając za każdym razem inne owoce, czy galaretkę, dzięki czemu będzie on smakował i wyglądał zupełnie inaczej.

Poniższy sernik na zimno został wykonany na herbatnikach, które możecie także zastąpić krakersami. Można także je pominąć i przygotować sernik bez spodu. Ja jednak zazwyczaj daję krakersy lub herbatniki.

PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

  • 1 kg sera z Białegostoku wiaderka „President”
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • herbatniki
  • galaretka cytrynowa 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 1 granat


Przygotowanie

  • Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. 
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy przestudzoną żelatynę oraz ser.
  • Na blaszce  (24×24 cm) układamy herbatniki, na nie wykładamy masę serową, następnie wstawiamy do lodówki. 
  • Gdy masa zgęstnieje układamy na niej ziarenka granatu i wykładamy tężejącą galaretkę. Całość chłodzimy w lodówce. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście + dwadzieścia =