Zapewne wiecie, że ubóstwiam serniki i wszystko, co jest z dodatkiem sera. Mogłabym je piec i jeść w nieskończoność. Mój ulubiony sernik to sernik bez spodu. Gości on w moim domu bardzo często, jednak co jakiś czas urozmaicam przepis, aby smakował on nieco inaczej. Tym razem zagościł u mnie sernik bez spodu z mlekiem w proszku.
Każda pora jest odpowiednia na przygotowanie pysznego i puszystego sernika. Taki wypiek to idealny dodatek do kawki, który z pewnością umili Wam popołudnie.
Tym razem zaprezentuję Wam pyszny przepis na sernik z mlekiem w proszku. Jest on bardzo puszysty i delikatny niczym chmurka.
Domowy sernik z dodatkiem mleka w proszku wręcz rozpływa się w ustach. W moim domu cieszy się ogromną popularnością, wiele osób brało ode mnie przepis, ponieważ bardzo im smakował. Mam nadzieję, że zachwyci także Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
Składniki:
*przepis na blaszkę 25×25 cm
- ser z wiaderka – 1kg
- mleka w proszku – 160 g
- śmietanka kremówka 30 % – 100 ml
- jajka – 5 sztuk
- cukier puder – 150 g
- budyń waniliowy bez cukru – 2 sztuki tj. 70g
- masło – 100 g
Przygotowanie
- Podgrzej śmietankę kremówkę razem masłem. Gdy masło się rozpuści zdejmij z palnika.
- Ser, mleko w proszku, cukier puder, budyń, jajka umieść w misce. Gdy masło i śmietanka ostygną, przelej je do miski. Zmiksuj na gładką masę.
- Formę wyściel papierem do pieczenia, boki natłuścić dowolnym tłuszczem. Wylej masę serową do formy.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do momentu ostygnięcia.