Rolada Makowa | Makowiec



Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową, która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach.

Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na zawijaki makowe z masą domową, której przygotowanie opiszę w etapach.

Makowiec wychodzi wilgotny, idealnie słodki, mięciutki, wręcz idealny. Długo zachowuje swoją świeżość i nadaje się do mrożenia. Często, jeśli zostanie nam spora część makowca, co zdarza się bardzo rzadko, ponieważ bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest równie smaczny.



Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem, które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki.

PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 180 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki soli

MASA MAKOWA

  • 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • Aromat migdałowy
  • 1 łyżka masła
  • 6 białek


Przygotowanie

  • Mak zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i pozostawić na 40 minut. Po upływie czasu odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy mak będzie już ostudzony, odcedzić przy użyciu sitka i dobrze odcisnąć.
  • Jeśli mak nie jest zmielony, należy go przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
  • Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Białka ubić na sztywną pianę.


  • Do masy makowej dodać wszystkie składniki, oprócz białek. Na samym końcu dodać białka, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt i nałożyć na niego 1/3 masy makowej.
  • Pamiętajcie, by po bokach zostawić wolny brzeg, aby zawinąć roladę. Koniec rolady zawinąć pod spód ciasta.


  • Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i położyć na blaszce.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. Grzanie góra-dół.
  • Ostygnięte makowce posypać cukrem pudrem.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.