Ten sernik zawsze się udaje. Przepis stosuję od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Sernik jest delikatny, wilgotny i treściwy. Jest to najlepszy sernik, jaki miałam okazję jeść.
Sernik przygotowany jest na bazie sera w kostce i sera z wiaderka. W obecnych czasach sery z wiaderka są naprawdę dobrej jakości, a sernik przygotowany z sera w kostce z dodatkiem sera z wiaderka smakuje naprawdę jak sernik mojej babci, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Sernik przygotowany jest na bazie dużej ilości jaj, dzięki temu ma tak ładny, żółty kolor i cudowny smak. Udało mi się dorwać swojskie jajka, które są najlepsze.
Sernik z dodatkiem polewy czekoladowej, wręcz rozpływa się w ustach. Jest naprawdę bardzo smaczny, a dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest to jeden z moich popisowych wypieków, który smakuje całej mojej rodzinie. Zazwyczaj jak rodzina się do nas zjeżdża, pytają, czy będzie sernik. Jest to bardzo miłe, że każdemu smakuje, dzięki czemu z dużym zapałem przygotowuję domowy sernik na każdą nadarzającą się okazję.
Sernik w swoim składzie zawiera także budyń, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy. Taki dodatek nadaje sernikowi naprawdę ciekawego aromatu i smaku.
Macie ochotę na domowy sernik z polewą czekoladową? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem, który jest wielokrotnie przeze mnie sprawdzony i niezawodny. Sernik zawsze wychodzi i smakuje obłędnie!
PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Prosty i niezawodny przepis na domowy sernik z polewą czekoladową. Bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny na poprawę nastroju do popołudniowej kawy.
Składniki
Blaszka 24×36
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 kg twarogu tłustego – sera białego w kostce
- 15 jajek (rozmiar M)
- 60 g mąki
- 2 budynie śmietankowe – sam proszek
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
Polewa:
- 2 tabliczki czekolady – 200 g
- ok. 10 łyżek mleka
Wykonanie
- Białka ubić na puszystą pianę.
- Twaróg, twaróg z wiaderka, żółtka, mąkę, cukier wanilinowy, cukier wymieszać przy pomocy miksera.
- Delikatnie wymieszać wszystkie składniki na sernik z ubitymi białkami.
- Masę na sernik przelać do blachy. Piec przez 1h w 180°, grzanie góra-dół. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić sernik wewnątrz do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na przestygnięty sernik. Przy pomocy widelca wykonać falbanę.
Mam nadzieję, że mój przepisu na sernik z polewą czekoladową przypadł Wam do gustu. Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach! Smacznego 🙂