Sernik z polewą czekoladowo – orzechową to idealny deser, niezależnie od okazji. Bo kto z nas nie uwielbia sernika? Ten serowy wypiek to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest lekki, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.
Mam wielką słabość do serników, dlatego też na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów na domowy sernik. Bardzo lub piec domowy sernik, ponieważ wiem, że na pewno posmakuje moim domownikom i rodzinie.
Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na pyszny i domowy sernik z polewą czekoladowo – orzechową. Na pewno Wam posmakuje!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWO – ORZECHOWĄ
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500 twarogu w kostce
- 150 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 30 g masła
- 6 jajek (rozmiar M)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Sernik udekorować polewą z poniższego przepisu.
Polewa czekoladowa z orzechami
Składniki:
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Orzechy można pokroić w kosteczkę lub zgnieść tłuczkiem.
- Mleko gotujemy, doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajmy czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dodajmy orzechy, całość mieszamy.
- Gdy sernik ostygnie dekorujemy go przygotowaną polewą.
Mmm.. Uwielbiam serniczki, na pewno wypróbuję przepis