Śledzie po węgiersku to bardzo ciekawy przepis na przekąskę z wykorzystaniem tradycyjnych śledzi w oleju. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje, a przede wszystkim na święta. Takie śledzie w sosie pomidorowym można przygotować również na kolację, ponieważ są przepyszne.
Sam przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty i łatwy. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by smaki się przegryzły. Następnego dnia śledzie po węgiersku będą smakowały najlepiej. Do przygotowania śledzi po węgiersku potrzebne nam będą śledzie w oleju, papryka, pieczarki, cebula oraz przyprawy. Połączenie tych wszystkich składników z dodatkiem sosu na bazie koncentratu pomidorowego smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuję Wam w kilku krokach jak przygotować pyszne śledzie po węgiersku. Szybka i smaczna przekąska, która z pewnością zachwyci podniebienia Waszych gości.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WĘGIERSKU
Składniki
- 5 płatów śledziowych a’la matias
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Filety śledziowe umieścić w misce i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka godzin.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na drobinie oliwy.
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do się cebuli. Całość doprawić solą oraz pieprzem, Dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Paprykę pokroić w słupki, wyłożyć na patelnię. Całość dusić przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i ocet. Kolejno wsypać paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Śledzie wyjąć z wody i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Pokroić w paseczki.
- Śledzie umieścić w misce, dodać do nich przygotowany sos, wymieszać. Całość przełożyć do słoika, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.