Śnieżny Puch



Ciasto śnieżny puch to bardzo lekkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Śnieżny puch możemy zaliczyć do grona serników na zimno, ponieważ w jego skład wchodzi ser twarogowy. Dzięki śmietanie kremówce i galaretce jest bardzo lekki i puszysty, stąd też jego nazwa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować tego przepisu, gorąco zachęcam do przygotowania tego smakołyku.

Ciasto śnieżny puch jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jedyny minus, to to, że musimy poczekać, aż stężeje i odstawić go na minimum kilka godzin do lodówki.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto śnieżny puch w moim wydaniu. Na pewno Wam posmakuje.

PRZEPIS NA ŚNIEŻNY PUCH

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 100 cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 20 herbatników


Przygotowanie

  • Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Formę o wielkości 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej herbatniki.
  • Śmietankę 30% ubijamy na sztywno.
  • Twaróg miksujemy z dodatkiem cukru pudru.
  • Śmietankę mieszamy z twarogiem, wlewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
  • Powstałą masę wykładam na herbatniki.
  • Wstawiamy do lodówki na całą noc.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *