Sos kurkowy
Z pewnością wiele z Was lubi grzyby. Zazwyczaj przygotowujemy z nich różnego rodzaju zupy grzybowe czy sosy. Jeśli znacie się na grzybach, zachęcam Was do wyprawy leśnej w celu zebrania najlepszych okazów. Jeśli nie, nie warto ryzykować, lepiej zakupić grzyby w sprawdzonym miejscu, u grzybiarza, lub na bazarku.
Jeśli chodzi o grzyby w moim domu najczęściej goszczą kurki. Cała rodzina je uwielbia. Zazwyczaj z kurek przygotowuję pyszny sos kurkowy, który z pewnością posmakuje i Wam.
Sos kurkowy to świetny dodatek do wielu dań obiadowych. Można go serwować do makaronu, mięsa czy kaszy. Składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, a jego dodatek sprawia, że każde danie będzie smakować o wiele lepiej.
Sos z kurek
Sos kurkowy to najczęściej przygotowywany przysmak z grzybów w naszym domu. Świetnie smakuje serwowany z kurczakiem, czy polędwicą wieprzową. Przepis na sos kurkowy jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA SOS KURKOWY
Składniki
- 200 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- oregano
- świeża bazylia
Wykonanie
- Świeże kurki myjemy pod zimną wodą. Należy je dokładnie oczyścić z trawy i piasku. Kolejno osuszamy dokładnie przy użyciu ręcznika papierowego.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Patelnie stawiamy na palniku i roztapiamy na niej masło. Następne dodajemy cebulkę i delikatnie podsmażamy przez kilka minuty. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy kilka minut.
- Następnie na patelnię wykładamy kurki. Całość smażymy przez 5-7 minut. Po czym na patelnię dodajemy przyprawy, sól, pieprz, cytrynę oraz oregano.
- Zmniejszamy moc palnika i dodajemy śmietanę. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika.
- Gotowy sos posypujemy świeżą bazylią.
Sos z kurek
Bardzo często wiele osób zastanawia się jak przygotować najlepszy sos z kurek? Okazuje się jednak, że potrzeba tylko kilku prostych składników, do jego przygotowania. Jakich? A mianowicie kurek, śmietany, cebuli i kilku przypraw. Sos kurkowy z mojego przepisu ma idealną konsystencję i odpowiednio wywarzony smak.
Jak zrobić sos kurkowy?
Domowy sos kurkowy można przygotować ze świeżych, ale także i mrożonych kurek. W przypadku mrożonych kurek należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Jak to zrobić? Wystarczy wyjąć je z zamrażarki i zostawić do samoistnego rozmrożenia. Następnie przelać kurki zimną wodą i odsączyć ręcznikiem papierowym.
Sos kurkowy – z czym podawać?
Sos kurkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Możemy go zaserwować z makaronem, filetem z kurczaka, czy polędwiczkami wieprzowymi. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, czy kotletów siekanych, na które przepis znajdziecie tutaj: siekane kotlety z serem i marchewką.