Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski to bardzo popularny sos, przygotowany na bazie majonezu, kwaśniej śmietany, drobno posiekanych warzyw oraz koperku. Jest dosyć specyficzny w smaku, stanowi idealny dodatek do ugotowanych jajek.



Wersji i przepisów na sos tatarski jest bardzo dużo. Każdy robi go pod swoje smaki, jedni dodają do niego więcej majonezu, inny zaś zastępują go śmietaną. Powiem szczerze, że wolę połączenie majonezu i śmietany, gdyż uważam, że sos tatarski na samym majonezie jest zbyt tłusty. Ale to tylko moje zdanie. Wolę nieco delikatniejszą i lżejszą wersję.

Domowy sos tatarski najczęściej gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Serwowany z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek smakuje naprawdę świetnie. Można go zaserwować nie tylko w święta. Stanowi świetny dodatek do wędlin czy też śledzi.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszny sos tatarski. Idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SOS TATARSKI

Składniki

  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 mała cebulka
  • 5 grzybków/pieczarek marynowanych
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Ogórki konserwowe oraz grzyby marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać.
  • Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą oraz tartym chrzanem. Następnie dodać do nich cukier oraz sok z cytryny.
  • Do miski przesypać pokrojone w kostkę składniki, dodać posiekany koperek, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Sos tatarski przepis
Przepis na sos tatarski


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *