Surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Taka domowa surówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam wypróbować ten przepis.
Surówkę z kiszonej kapusty mogłabym jeść na okrągło. Pasuje ona zarówno do dań mięsnych, jak i ryb. W naszym domu gości ona bardzo często, nie bez powodu. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Zawsze mam w swojej lodówce woreczek kiszonej kapusty, by móc przygotować z niej surówkę, kiedy najdzie nas na nią ochota.
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę z kiszonej kapusty w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z KISZONEJ KAPUSTY
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
- 1 jabłko
- 2 małe marchewki
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Można poszatkować ją na mniejsze kawałki.
- Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
- Składniki na surówkę wrzucamy do miski, dodajemy cukier, kminek, oliwę, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy.
- Odstawiamy na ok. 30 minut, aby smaki się przeżarły.
Szybka smaczna i prosta