Sushi z ogórka
Sushi z ogórka to bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Dodatkowo jest bardzo zdrowa i składa się tylko z 3 składników. Do jej przygotowania potrzebujemy świeżego ogórka, serka śmietankowego oraz łososia wędzonego.
Ta smaczna i zdrowa przekąska to idealny pomysł na domową imprezę, spotkanie w gronie znajomych, a nawet na święta. Jest bardzo aromatyczna i lekka. Idealnie sprawdzi się także jako przekąska do pracy. Jak ją przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki przepis na domowe sushi z ogórka. Szybka i smaczna przekąska, która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
PRZEPIS NA SUSHI Z OGÓRKA
Składniki
- 1 ogórek świeży
- 1 serek śmietankowy typu Almette
- 100 g wędzonego łososia
Dodatkowo
- czarny sezam do dekoracji
Wykonanie
- Świeżego ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, przy użyciu obieraczki do warzyw, tak by otrzymać długie cieniutkie paseczki. Następnie dokładnie odciskamy przy użyciu ręcznika papierowego.
- Plastry ogórka układamy na desce, tak by jeden zachodził na drugi.
- Całą powierzchnię, wyłożonych z nałożonych na siebie ogórków smarujemy serkiem śmietankowym.
- Na serek wykładamy łososia.
- Kolejno całość zwijamy w rulonik jak tradycyjne sushi, czy roladki z tortilli. Co kawałek wbijamy wykałaczki, a następnie tniemy na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek udekorować czarnym sezamem.