Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami



Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z potraw, która pojawia się na wigilijnyM stole w wielu domach, także u nas. Możemy je przygotować nie tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego.

Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej chwili jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych i bardzo smacznych wypieków słodkich i tych słonych. W tym właśnie paszteciki z kapustą i grzybami, o których mowa.

Paszteciki z kapustą i grzybami możemy także zaserwować, podczas wizyty gości. Te malutkie drożdżowe bułeczki możemy też wypełnić innym ulubionym farszem, np. kurczakiem, szpinakiem i nie tylko.

Przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, który Wam zaprezentuję, jest naprawdę łatwy. Wystarczy postępować zgodnie z wytycznymi i na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Zachęcam do jego wyprobowania, ponieważ paszteciki są naprawdę smaczne. Gorąco polecam przepis, szczególnie na święta! Smacznego!



PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 300g mąki pszennej
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • 40g masła

FARSZ

  • 30 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, kminek


Przygotowanie

FARSZ

  • Suszone grzyby należy dzień wcześniej zalać wodą. Następnego dnia odcedzić i pokroić.
  • Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć dokładnie i pociąć na mnisze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy, smażyć przez kilka minut.
  • Dodać grzyby, smażyć przez minutę. Wlać bulion oraz dodatkową wodę i zagotować.
  • Dodać żurawinę, natkę pietruszki, przykryć i gotować przez 10 minut.
  • Następnie zdjąć pokrywę i gotować aż nadmiar płynu wyparuje.


CIASTO

  • Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  • Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdże i wyrobić ciasto.
  • Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5 h.


Wykonanie

  • Ciasto rozwałkować dość cienko. Na brzegu ciasta umieścić farsz w linii i zwinąć w roladę. Odciąć od pozostałej części ciasta. Czynność powtarzać aż wyrobimy cały farsz i ciasto.
  • Roladę pokroić na części, łącznie wyszło mi 24 paszteciki (3 paseczki pocięte na 8 sztuk każdy). Paszteciki ponacinać nożem.
  • Posmarować roztrzepanym jakiem.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *