Szakszuka – wiele osób słysząc to słowo, zastanawia się, co to właściwie jest? To bardzo smaczne danie, wywodzące się z kuchni bliskiego wschodu. Jest bardzo popularne w Turcji, Tunezji, a także Izraelu. Szakszuka to dosłownie mówiąc „wielki bałagan”, ponieważ w rzeczywistości danie to właśnie tak wygląda.
Szakszuka to potrawa, którą przygotowujemy z pomidorów, jajek i cebuli. Sprawdzi się idealnie na śniadanie, kolację, a nawet na obiad. Z pewnością posmakuje miłośnikom jajecznicy, omleta oraz wszystkich innych dań z dodatkiem jajek.
Przygotowanie szakszuki w domu jest bardzo łatwe. Wystarczy mieć w lodówce jajka, pomidory i cebulę. Jeśli raz spróbujecie tego dania, z pewnością pokusicie się o dokładkę.
PRZEPIS NA SZAKSZUKE
Składniki
- jaja – 2 sztuki
- pomidor – 1 spora sztuka
- cebula – 1/4 sztuki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną cebulę, smaż, aż się zarumieni.
- Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnie, przypraw solą, pieprzem, natką pietruszki i gotuj do zredukowania wody z pomidora (ok. 5 minut).
- Zrób dwa wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż wszystko pod pokrywką, aż białka jaj się zetną