Sernik z 2 kg Sera i 15 Jaj



Sernik z 2 kg sera i 15 jaj to nasz ulubiony sernik. W taki sposób piekła go moja babcia, mama a teraz kolej na mnie. Pamiętam, jak babcia zawsze powtarzała, że prawdziwy, domowy sernik, to taki z dużą ilością jajek.

Domowy sernik z 15 jaj zawsze się udaje. Nie wiem, czy znam łatwiejszy przepis na tego typu wypiek.

Sernik jest bardzo puszysty, wilgotny a dodatek białej polewy nadaje mu słodkiego i wyrazistego smaku. W przepisie użyłam dwóch rodzajów sera w proporcji 1:1. Twarogu z wiaderka oraz zwykłego twarogu w kostce. Często ten w kostce zastępuję tradycyjnym, swojskim serem, kiedy tylko mam do niego dostęp.

Z pewnością wiele z Was śledząc mojego bloga, zauważyło, że lubię eksperymentować, jeśli chodzi o serniki. Przepisów na sernik jest na nim bardzo dużo, a każdy z nich jest równie smaczny. Wiele osób niestety ma obawy jeśli chodzi o pieczenie sernika. Myślimy, że przepisy są skomplikowane, a sernik nam po porostu nie wyjdzie. Nie ma co zakładać z góry ciemnych scenariuszy, tylko postępować krok po kroku zgodnie z przepisem i Wasz domowy sernik będzie perfekcyjny!



Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny sernik z 15 jaj z polewą. Jest naprawdę smaczny i polecam go każdemu miłośnikowi domowych wypieków a szczególnie wielbicielom serników. Jeśli pokusicie się o wypróbowanie przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciem swojego wypieku!

PRZEPIS NA SERNIK Z 15 JAJ

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 100 g masła 
  • 300 g cukru pudru 
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • budyń śmietankowy 


Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.
  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni  (grzałka góra- dół). 


  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik po ostygnięciu. Ja wybrałam białą z dodatkiem kakaowych chrupek, dzięki czemu sernik wygląda i smakuje jeszcze lepiej!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

16 komentarze

    • Ser wystarczy przemielić raz 🙂 Ja osobiście często nie mielę sera, jedynie miksuje. Dzięki temu jest bardziej wyczuwalny.

    • Nie robiłam nigdy, więc ciężko mi doradzić 🙂 Można na początku spróbować dać pół takiej pół takiej.

    • Czy mogę dodać więcej masła do sernika np. 250g? Mam twaróg swojski. Czy resztą składników pozostaje wtedy bez zmian?

      • A czy dodanie większej ilości masła + swojski twaróg, który również jest tłuściejszy, nie spowoduje, że cały sernik będzie zbyt “tłusty”? Proponuję dodać swojski twaróg, a ilość masła zostawić bez zmian 🙂

  1. A tu widze ze uzywa sie mąki a to dospodu czy jak???
    Bo jest masa serowaa nie widze gdzie daje sie ta mąke.

    • Punkt 2 w sposobie przygotowania: “…dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.”

Dodaj komentarz

8 − sześć =