Domowy chleb to świetna alternatywa dla pieczywa dostępnego w sklepach. Nic nie przebije tego aromatu, które unosi się po całym domu podczas pieczenia. Ponadto wiemy co się w nim znajduje i nie faszerujemy się dużą ilością konserwantów oraz spulchniaczy.
Dziś mam dla was łatwy przepis na szybki chleb z pestkami dyni, który jest puszysty i mięciutki wewnątrz i mocno chrupiący z zewnątrz. Chlebek jest banalny w przygotowaniu i składa się tylko z kilku prostych składników. Ten chleb z naczynia żaroodpornego nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Dodatek pestek dyni nadaje mu charakterystycznego smaku, a także wzbogaca go o cenne wartości odżywcze.
SZYBKI CHLEB Z PESTAKMI DYNI PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Czas pieczenia: 50 min.
Składniki
- 400 g mąki pszennej (typ 650)
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g pestek dyni
- 7 g drożdży suchych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na chleb umieścić w misy miksera i za pomocą haka wyrobić ciasto. Oczywiście ciasto można również wyrobić ręką.
2. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Naczynie żaroodporne z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni.
4. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni, wyciągnąć naczynie rękawicami, bo jest gorące i podsypać lekko mąką.
5. Ciasto wyjąc z misy na deskę obsypaną mąką i zagnieść kilka razy. Przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywką.
6. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 20 minut, aż chleb się ładnie zarumieni.
7. Upieczony chleb studzić na kratce.