Ciasteczka owsiane to pyszna i niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Stanowią świetną przegryskę na piknik, wycieczki, czy po prostu jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Ciasteczka owsiane są delikatne, chrupiące i pięknie pachną. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Całkowity czas na przygotowanie tych łakoci nie powinien zająć Ci więcej niż 30 minut! Takie domowe ciasteczka owsiane to również świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Ciasteczka wykonane w domu są o wiele zdrowsze niż te ze sklepu, nie zawierają konserwantów i są o wiele smaczniejsze.
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 25 minut | Liczba porcji: 14 sztuk
Składniki
- 150 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 50 g słonecznika
- 50 g sezamu
- 50 g żurawiny
- 50 g orzechów ziemnych
Przygotowanie
- Masło roztopić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia.
- Do miski przełożyć płatki owsiane, mąkę, sezam, słonecznik, orzechy, żurawinę, cukier, proszek do pieczenia. Na koniec wbić jajka i wlać roztopione masło. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Z masy formować ciasteczka o grubości ok. 1-1,5 cm. Z podanych składników powinno wyjść około 14 ciasteczek.
- Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 25 minut.
Poniżej mam dla Was również krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować te pyszne ciasteczka owsiane.