Pyszne słodkości nie zawsze wymagają wielogodzinnych i trudnych przygotowań. To proste i szybkie ciasto bez pieczenia to świetny przykład na to, że czasami najprostsze przepisy są tymi najsmaczniejszymi.
W tym wpisie mam dla Was przepis na pyszny deser, który zachwyci każde podniebienie. Doskonale smakuje i ładnie się prezentuje, a jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut! Idealne kiedy zachce Nam się czegoś słodkiego, lub kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pracochłonne ciasto.
SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 12 herbatników maślanych
- 36 herbatników kakaowych
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
Przygotowanie
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijamy robotem do uzyskania puszystego kremu.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dnie układamy warstwę herbatników maślanych.
- Na herbatniki wykładamy połowę kremu.
- Na kremie układamy warstwę herbatników kakaowych, na których kolejno rozprowadzamy masę krówkową.
- Na masie układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nie wykładamy pozostałą część kremu.
- Na krem wykładamy ostatnią warstwę herbatników kakaowych.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
A herbatników niczym nie polewamy będą miękkie?
Po czasie zmiękną od masy 🙂
Witam, proszę mi powiedzieć czy śmietankę i mascarpone mieszać odrazu razem? Czy może najpierw śmietankę , potem dodać mascarpone i puder?
Można wszystkie składniki odrazu zmiksować razem i krem się uda 🙂
Dziękuję 🙂 Zdrowych i wesołych świąt 🙂