Szybkie Ciasto z Kremem Śmietankowym



Wielu osobom ciasto z kremem kojarzy się ze spędzaniem ogromu czasu w kuchni i dużym nakładem pracy. Wydaje się, że takie ciasto musi być trudne w przygotowaniu i bardzo czasochłonne. Poniższy przepis pokaże Wam, że wcale tak nie jest.

Zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na szybkie ciasto z kremem śmietankowym. Jest ono bardzo łatwe i co najważniejsze ekspresowe w przygotowaniu. W naszym domu pieczemy je bardzo często, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Ciasto jest niby proste i banalne a wygląda bardzo ciekawie i co najważniejszej świetnie smakuje! Sprawdźcie sami!



PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty

MASA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • szklana cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzątku

DODATKOWO

  • Marmolada truskawkowa 300 g


Przygotowanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając.
  • Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera, tak by składniki się połączyły.
  • Dodajemy mąkę i proszek, całość mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, grzałka góra/dół.
  • Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszamy, aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije, dolewamy żelatynę i łączymy, delikatnie mieszając.
  • Biszkopt smarujemy marmoladą, a następnie nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

15 − czternaście =