Wielu osobom ciasto z kremem kojarzy się ze spędzaniem ogromu czasu w kuchni i dużym nakładem pracy. Wydaje się, że takie ciasto musi być trudne w przygotowaniu i bardzo czasochłonne. Poniższy przepis pokaże Wam, że wcale tak nie jest.
Zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na szybkie ciasto z kremem śmietankowym. Jest ono bardzo łatwe i co najważniejsze ekspresowe w przygotowaniu. W naszym domu pieczemy je bardzo często, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Ciasto jest niby proste i banalne a wygląda bardzo ciekawie i co najważniejszej świetnie smakuje! Sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 60g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty
MASA
- 500 ml śmietany 30%
- 1,5 łyżki żelatyny
- szklana cukru pudru
- 1/2 szklanki wrzątku
DODATKOWO
- Marmolada truskawkowa 300 g
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając.
- Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera, tak by składniki się połączyły.
- Dodajemy mąkę i proszek, całość mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, grzałka góra/dół.
- Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszamy, aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije, dolewamy żelatynę i łączymy, delikatnie mieszając.
- Biszkopt smarujemy marmoladą, a następnie nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.