Pyszne ciasto ze śliwkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością posmakuje każdemu z Was!
Ten wypiek, to idealny sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie z nutką kwaśnego posmaku śliwek. Całość to prawdziwy raj dla podmienienia.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 śliwki
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- Jajka z cukrem przesypujemy do misy i ubijamy.
- Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śliwek a następnie dokładnie miksujemy.
- Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki.
- Na górze ciasta układamy pokrojone śliwki . Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) ok. 55 min w temperaturze 180°C.
Smaczne 😉