Szybkie Ciasto ze Śliwkami



Pyszne ciasto ze śliwkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością posmakuje każdemu z Was!

Ten wypiek, to idealny sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie z nutką kwaśnego posmaku śliwek. Całość to prawdziwy raj dla podmienienia.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 śliwki


Wykonanie:

  • Mąkę przesiewamy przez sito.
  • Jajka z cukrem przesypujemy do misy i ubijamy.
  • Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śliwek a następnie dokładnie miksujemy.
  • Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki.
  • Na górze ciasta układamy pokrojone śliwki . Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) ok. 55 min w temperaturze 180°C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

3 × trzy =