Ciasto Danio

Ciasto Danio przepis

Przyjemne w smaku, bardzo lekkie ciasto Danio. Proste do zrobienia z pyszną polewą czekoladową i migdałami.



Ciasto Danio przygotowałam na puszystym biszkopcie, a krem na bazie śmietanki kremówki oraz serków Danio. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Takie ciasto to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje.

CIASTO DANIO – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar L
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 390 g serka Danio
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wody

DODATKOWO

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści migdałów


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie lekko podgrzewamy, w mikrofali, lub na kuchence.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kiedy śmietanka będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serki Danio. Pod koniec mieszając masę rózgą kuchenną, cienką strużką wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim.
  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy podprażonymi migdałami.


Przepis na ciasto Danio
Lekkie ciasto Danio


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *