Ciasto Danio

Ciasto Danio przepis

Przyjemne w smaku, bardzo lekkie ciasto Danio. Proste do zrobienia z pyszną polewą czekoladową i migdałami.



Ciasto Danio przygotowałam na puszystym biszkopcie, a krem na bazie śmietanki kremówki oraz serków Danio. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Takie ciasto to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje.

CIASTO DANIO – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar L
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 390 g serka Danio
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wody

DODATKOWO

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści migdałów


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie lekko podgrzewamy, w mikrofali, lub na kuchence.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kiedy śmietanka będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serki Danio. Pod koniec mieszając masę rózgą kuchenną, cienką strużką wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim.
  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy podprażonymi migdałami.


Przepis na ciasto Danio
Lekkie ciasto Danio


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście − 5 =