Pierożki tortellini to świetna alternatywa dla makaronu. Tak samo, jak makaron, można je wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju zupy, sałatki, a także dania obiadowe.
Z racji tego, że jestem wielką fanką serów pleśniowych i uwielbiam z jego dodatkiem praktycznie wszystko, postanowiłam przygotować tortellini w sosie gorgonzola. Na moim blogu znajdziecie już wiele ciekawych przepisów na dania z dodatkiem sera pleśniowego, jak na przykład:
- Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
- Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
- Makaron ryżowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tortellini w sosie gorgonzola to danie, które po przygotowaniu zapisałam do listy ulubionych dań obiadowych. Wyszło naprawdę rewelacyjnie, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA TORTELLINI W SOSIE GORGONZOLA
Składniki
- 150 g pierożków tortellini (wybrałam smak pomidory+bazylia)
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g sera gorgonzola
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli w płatkach
Wykonanie
- Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Na patelnie wykładamy odrobinę oliwy, podgrzewamy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy w plasterki. Cebulę z czosnkiem przekładamy na rozgrzaną z oliwą patelnię i podsmażamy.
- Kolejno na patelnię wykładamy szpinak i podsmażamy przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość. Następnie na patelnię wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, dusimy przez kilka minut.
- Mleko mieszamy ze śmietanką. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę, całość zalewamy mlekiem ze śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na małej mocy palnika 3-4 minut, by sos nieco zgęstniał.
- Kolejno dodajemy ugotowane pierożki tortellini, mieszamy, tak by oblepiły się sosem. Podgrzewamy 1-2 minuty i w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem. Polecam najpierw skosztować dania, gdyż gorgonzola jest dość słona i należy uważać, by nie przesolić dania. Na samo koniec danie posypujemy płatkami chilli.