Wielkanocne Jajka Faszerowane



Pyszne jajka faszerowane z dodatkiem szynki, szczypiorku i chrzanu. Sam farsz jest bardzo smaczny, że można by go wyjadać łyżeczką. Powstaje on przez wymieszanie żółtek ze startą na tarce szynką, posiekanym szczypiorkiem oraz majonezem i chrzanem.

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na liście wielkanocnego menu. Chociażby dlatego, że to właśnie jajka kojarzą nam się z Wielkanocą. Wówczas przygotowujemy pyszny żurek z dodatkiem święconego jajka, sałatki wielkanocne i faszerowane jajka.

Jajka faszerowane szynką mogę polecić każdemu, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ich smak jest nie do opisania. Wręcz rozpływają się w ustach! Kiedy skosztujecie jednego, z pewnością sięgniecie po więcej.

Mój przepis na jajka faszerowane jest sprawdzony, bardzo smaczny i godny polecenia. Dodatkowo musicie także spróbować jajek faszerowanych, które prezentowałam we wcześniejszych wpisach. Znajdziecie tam przepisy na jajka faszerowane ćwikłą, a także jajka faszerowane szynką w wersji bez chrzanu, równie smaczne!

PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE



Składniki

  • 6 jajek
  • 100 g szynki z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy, przekrawamy na pół i oddzielamy żółtka od białek.
  • Szynkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, szczypiorek drobno siekamy.
  • Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy do nich startą szynkę, szczypiorek, majonez oraz chrzan. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Gotowy farsz nakładamy na białka jajek i układamy na półmisku.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × pięć =