Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to super pomysł na niebanalny obiad. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Zazwyczaj w naszych domach pojawiają się naleśniki w wersji na słodko. Przeważnie są to tradycyjne naleśniki z białym serem. Ostatnio polubiłam stawiać na naleśniki na słono, z różnego rodzaju farszami. Na blogu znajdziecie przepis na zapiekane naleśniki z parówkami, naleśniki z porem i pieczarkami, naleśniki ruskie czy naleśniki z młodą kapustą.
Tym razem zagościły u nas w domu zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, które smakują obłędnie! Farsz składa się z mięsa mielonego, uduszonych z cebulą pieczarek i sosu pomidorowego. Dodatek to ciągnący się ser, który idealnie pasuje do tego dania.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne danie, którym są zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Dodatkowo przygotowałam dla Was także instrukcję wideo, na której zobaczycie dokładnie cały proces przygotowania tego dania.
PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 400 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml sosu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Przygotować tradycyjne naleśniki, przepis na naleśniki znajdziecie tutaj: IDEALNE CIASTO NA NALEŚNIKI
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić do zarumienienia.
- Kolejno do cebuli dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, całość dusić do momentu odparowania wody z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie do mięsa przełożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Dodać sos pomidorowy, wymieszać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na każdego naleśnika wyłożyć porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Kolejno farsz posypać startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwne boki naleśnika złożyć do środka, całość zwinąć w rulonik.
- Naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Majonez wymieszać z ketchupem i takim sosem posmarować wierzch naleśników. Całość posypać serem żółtym.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.