Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to super pomysł na niebanalny obiad. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. 



Zazwyczaj w naszych domach pojawiają się naleśniki w wersji na słodko. Przeważnie są to tradycyjne naleśniki z białym serem. Ostatnio polubiłam stawiać na naleśniki na słono, z różnego rodzaju farszami. Na blogu znajdziecie przepis na zapiekane naleśniki z parówkami, naleśniki z porem i pieczarkami, naleśniki ruskie czy naleśniki z młodą kapustą.

Tym razem zagościły u nas w domu zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, które smakują obłędnie! Farsz składa się z mięsa mielonego, uduszonych z cebulą pieczarek i sosu pomidorowego. Dodatek to ciągnący się ser, który idealnie pasuje do tego dania. 

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne danie, którym są zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Dodatkowo przygotowałam dla Was także instrukcję wideo, na której zobaczycie dokładnie cały proces przygotowania tego dania. 

PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka


Wykonanie

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić do zarumienienia.
  • Kolejno do cebuli dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, całość dusić do momentu odparowania wody z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie do mięsa przełożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Dodać sos pomidorowy, wymieszać.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na każdego naleśnika wyłożyć porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Kolejno farsz posypać startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwne boki naleśnika złożyć do środka, całość zwinąć w rulonik.
  • Naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Majonez wymieszać z ketchupem i takim sosem posmarować wierzch naleśników. Całość posypać serem żółtym.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

2 × cztery =