Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą to ciekawa propozycja na naleśniki inaczej. Tradycyjnie serwuje się je w wersji na słodko, z dżemem czy czekoladą. W ostatnim czasie bardzo polubiłam naleśniki na słono, z różnymi ciekawymi farszami. Na blogu znajdziecie wiele smacznych przepisów na naleśniki jak na przykład:
- Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
- Naleśniki ruskie
- Naleśniki z porem i pieczarkami
- Naleśniki z młodą kapustą
Tym razem przygotowałam zapiekane naleśniki z kiełbasą i młodą kapustą. Bardzo fajne i warte przygotowania danie, które z pewnością zachwyci każdego swoją oryginalnością i swoim smakiem. Młoda kapusta idealnie łączy się z kiełbasą i ciastem naleśnikowym. Dodatek żółtego sera i ketchupu jeszcze bardziej podkreśla smak całego dania.
Naleśniki zapiekane z młodą kapustą i kiełbasą to idealny pomysł na rodzinny obiad, ciepłą kolację, a nawet przekąskę na rodzinne spotkania. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
ZAPIEKANE NALESNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ
Liczba porcji: 5 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
CIASTO NA NALEŚNIKI
Przepis na idealne ciasto na naleśniki znajdziecie tutaj: CIASTO NA NALEŚNIKI
FARSZ
- 500 g młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- 100 g żółtego sera
- ketchup
- szczypiorek
Wykonanie
- Przygotowujemy ciasto i smażymy tradycyjne naleśniki.
- Młodą kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli i również podsmażamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię.
- Ugotowaną kapustę przekładamy na patelnię i dusimy przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Na każdego naleśnika wykładamy łyżeczkę ketchupu i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie wykładamy porcję farszu, składamy dwa przeciwne boki naleśnika do środka i zwijamy w rulonik. W taki sposób postępujemy z wszystkimi naleśnikami.
- Zwinięte naleśniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy ketchupem i posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Naczynie z naleśnikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorekiem.