Zapiekanka makaronowa z szynką to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Danie to składa się z kilku prostych składników, takich jak makaron, szynka oraz ser. Pozostałe składniki to dodatki, które podkreślają smak całego dania.
Zapiekanka z szynką i makaronem jest łatwa do zrobienia a cały etap jej przygotowania to dosłownie 10 minut. Wystarczy zalać makaron i szynkę przygotowaną zalewą, całość posypać serem żółtym i zapiec.
Taka zapiekanka to idealne pomysł na awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na przebywanie w kuchni. Świetnie smakuje nawet po odgrzaniu, więc można przygotować większą porcję na dwa dni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu rurki
- 200 g szynki
- 150 g sera mozarella
- 400 ml bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 %
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml wody
Wykonanie
- Szynkę kroimy w kosteczkę.
- Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron, dodajemy szynkę i mieszamy.
- Do rondelka wlewamy bulion, dodajemy ketchup, bazylię, oregano, paprykę słodką, cukier, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Całość doprowadzamy do zagotowania i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną w 50 zimnej wody. Całość mieszamy, gotując przez około minutę, by zalewa nieco zgęstniała.
- Przygotowaną zalewę wlewamy do naczynia z makaronem i szynką, mieszamy, tak by makaron w całości był zanurzony w zalewie.
- Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, do miękkości makaronu.