Babeczki Bananowe z Nadzieniem Czekoladowym



Macie ochotę na coś słodkiego? Babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym będą idealnym wyborem! Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Sprawdźcie sami!

Domowe babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a także rozkoszować się ich smakiem podczas popołudniowej kawy.

Babeczki bananowe sprawdzą się świetnie także podczas rodzinnych spotkań i przyjęć organizowanych dla dzieci. Na pewno będą zachwycone tak pysznymi i i pięknie wyglądającymi przekąskami.

PRZEPIS NA BABECZKI BANANOWE Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM

Składniki

(na 6 babeczek)

  • banan
  • jajko 
  • 70 ml oleju 
  • 100g cukru
  • 60ml mleka 
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 180 g mąki 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g gorzkiej czekolady 


Składniki ja nadzienie

  • 90 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów 
  • 120 ml śmietany 18%

Wykonanie:

  • Banany zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia to 15 minut, temperatura 180 stopni.
  • Upieczone banany obierz ze skórki, zmiksuj.
  • Dodaj jajko, olej, cukier, mleko i ponownie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj.
  • Gorzką czekoladę pokój w kosteczkę i dodaj do masy na babeczki, całość wymieszać szpatułką.
  • W blaszce do mufinek umieść foremki. Przelej ciasto do każdej foremki. 
  • Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół.


  • Czekoladę mleczną  połam na kostki. Rozpuść razem z śmietaną w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia.
  • Przy pomocy drewnianej/plastikowej łyżki wykonaj otwory w babeczkach (tak jak na zdjęciu). 
  • W otwory przelej nadzienie czekoladowe.


Jeśli tak jak my, jesteście wielkimi miłośnikami domowych babeczek, wypróbujcie także nasze wcześniejsze przepisy:





1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.