Zapiekanka z sosem tysiąca wysp to kolejna smaczna propozycja obiadowa, którą chciałabym Wam polecić. Ta zapiekanka jest naprawdę ekspresowa w przygotowaniu, a do jej zrobienia potrzeba kilku prostych składników. Potrzebny nam będzie makaron, filet z kurczaka, sos tysiąca wysp, na który przepis znajdziecie poniżej oraz mozzarella. Te wszystkie składniki połączone ze sobą i zapieczone w piekarniku tworzą pyszne danie obiadowe, które z pewnością pokochacie zaraz po skosztowaniu.
Zapiekanka obiadowa z sosem tysiąca wysp jest łatwa do odgrzania, dlatego też można przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Po odgrzaniu smakuje równie świetnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ZAPIEKANKA Z SOSEM TYSIĄCA WYSP – PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu penne
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g sera mozzarella
- 1 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sos tysiąca wysp
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ogórek konserwowy
- 1 mała cebula czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy papryką słodką, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię przekładamy przyprawionego kurczaka, podsmażamy na złoty kolor.
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Sos tysiąca wysp: Ogórka konserwowego oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, majonez, ketchup, cukier, sok z cytryny, posiekanego ogórka, cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron, mieszamy. Całość polewamy przygotowanym sosem tysiąca wysp i posypujemy startym na tarce serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.