Ciasto francuskie to świetny wynalazek. Przyznam się, że bardzo często wykorzystuję gotowe ciasto francuskie, ponieważ można z niego wyczarować wiele ciekawych przekąsek w ekspresowym tempie.
Ciasto francuskie można przygotować w wersji na słodko, jak i na słono. Jeśli chodzi o słodkie przekąski, mogą to być różnego rodzaju rogaliki czy ciasteczka. Tym razem jednak przygotowałam coś pysznego w słonej wersji, a mianowicie, zapiekanki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym.
Zapiekanki z mięsem mielonym na cieście francuskim to bardzo smaczna i szybka przekąska, idealna na imprezę, czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakują naprawdę wyśmienicie, kiedy przygotowałam je po raz pierwszy, błyskawicznie zniknęły z talerza, a każdy się zachwycał ich smakiem. Dlatego teraz już wiem, że goście je uwielbiają i zawsze przygotowuję podwójną porcję.
Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną przekąskę z ciasta francuskiego, zapiekanki z mięsem mielonym będą idealne.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g mięsa mielonego
- kilka pieczarek
- 1/3 puszki kukurydzy
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- ketchup
Wykonanie
- Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą, następnie dusimy na patelni na łyżce oleju. Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa 3-4 łyżki ketchupu.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę i dusimy na odrobinie masła.
- Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty o dowolnych wymiarach. Wszystko zależy, od tego jakiej wielkości chcemy mieć nasze zapiekanki.
- Kawałki ciasta francuskiego umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich wykładamy odrobinę mięsa mielonego, pieczarki oraz kukurydzę. Następnie posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, do momentu roztopienia sera.