Zapiekany filet z kurczaka moczony w mleku to kolejna propozycja na smaczny obiad, obok której nie da się przejść obojętnie. Danie to jest warte uwagi i wypróbowania!
Filet z kurczaka moczony w marynacie z mleka i musztardy jest bardzo miękki, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. A dodatkowo można go przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przed zapiekaniem namoczyć kawałki kurczaka w mleku, wymieszanym z musztardą. Kolejno zetrzeć ser żółty i wymieszać go z odrobiną mąki. Kurczaka obtoczyć w panierce serowej i zapiec w piekarniku. Proste prawda? A jakie smaczne!
Danie to bardzo posmakowało moim domownikom i na pewno zagości w naszym menu. Taki obiad śmiało możecie zaserwować swojej rodzinie, a także podać jako główne danie na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ZAPIEKANY FILET Z KURCZAKA MOCZONY W MLEKU
Składniki
- 700 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 80 ml mleka
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
- Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z nich doprawić solą oraz pieprzem.
- Mleko wymieszać z musztardą, do mieszanki przełożyć mięso, całość odstawić na 15 minut.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z mąką.
- Mięso wyjąć z mleka, obtoczyć w serze wymieszanym z mąką i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypać posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać jeszcze 10 minut.