Zapiekany filet z kurczaka moczony w mleku

Zapiekany filet z kurczaka moczony w mleku

Zapiekany filet z kurczaka moczony w mleku to kolejna propozycja na smaczny obiad, obok której nie da się przejść obojętnie. Danie to jest warte uwagi i wypróbowania!



Filet z kurczaka moczony w marynacie z mleka i musztardy jest bardzo miękki, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. A dodatkowo można go przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przed zapiekaniem namoczyć kawałki kurczaka w mleku, wymieszanym z musztardą. Kolejno zetrzeć ser żółty i wymieszać go z odrobiną mąki. Kurczaka obtoczyć w panierce serowej i zapiec w piekarniku. Proste prawda? A jakie smaczne!

Danie to bardzo posmakowało moim domownikom i na pewno zagości w naszym menu. Taki obiad śmiało możecie zaserwować swojej rodzinie, a także podać jako główne danie na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ZAPIEKANY FILET Z KURCZAKA MOCZONY W MLEKU

Składniki

  • 700 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 80 ml mleka 
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki


Wykonanie

  • Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z nich doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Mleko wymieszać z musztardą, do mieszanki przełożyć mięso, całość odstawić na 15 minut. 
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z mąką.
  • Mięso wyjąć z mleka, obtoczyć w serze wymieszanym z mąką i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypać posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać jeszcze 10 minut. 


Filet z kurczaka moczony w mleku
Filet z kurczaka moczony w mleku przepis
Filet z kurczaka moczony w mleku przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

7 − 6 =