Kiedy w nazwie potrawy słyszymy kebab-gyros od razy wiemy, że będzie pysznie. Na pewno widzieliście na blogu przepis na sałatkę kebab-gyros, która cieszyła się dużym zainteresowaniem i miłymi komentarzami. Tym razem pora na zupę kebab-gyros.
Domowa zupa kebab-gyros jest bardzo smaczna i co najważniejsze sycąca. Dzięki dużej zawartości mięsa możecie zaserwować ją jako danie główne, na obiad, czy też rodzinną kolację. Zupa ta posiada w swoim składzie wszystko to, co najlepsze. Do jej przygotowania potrzebujemy fileta z kurczaka, pieczarek, czerwonej cebuli i papryk: czerwonej, zielonej i żółtej. Pozostałe składniki to przyprawy, które nadają zupie cudownego aromatu i smaku.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zupę kebab-gyros, która smakuje obłędnie. Przekonacie się sami, jeśli wypróbujecie ten przepis.
PRZEPIS NA ZUPĘ KEBAB-GYROS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 cebule czerwone
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 3 szklanki wody
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą kebab-gyros, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wykładamy na patelnię i dusimy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wykładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Papryki kroimy w słupki. Wykładamy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Następnie dodajemy ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, mieszamy.
- Do garnka przekładamy podsmażone mięso oraz warzywa. Wlać 3 szklanki wody, wsypać kukurydzę. Całość gotować 20 minut.
- Następnie zabielić zupę śmietanką. Do szklanki przelać 100 ml śmietanki, dodać chochelkę zupy, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Gotować 2 minuty, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
przepyszna, podawałam z ryżem 😋