
Szukacie pomysłu na szybki obiad? Mam dla Was coś pysznego i szybkiego! Ryż z kurczakiem i warzywami to pyszne danie obiadowe, które można przygotować w ekspresowym tempie! Dodatkowo danie to jest łatwe do odgrzania, więc śmiało można przygotować podwójną porcję i mieć obiad na dwa dni.
Ryż z kurczakiem i warzywami to bardzo pożywne danie, smaczne, zdrowe, idealne dla każdego. Można je zabrać ze sobą do pracy w pudełeczku. Przyznam szczerze, że nawet na zimno fajnie smakuje 😀
Zapraszam wszystkich miłośników szybkich dań obiadowych do zapoznania się z przepisem na kurczaka z ryżem i warzywami. Jestem pewna, że posmakuje i Wam!
Smacznego!
PRZEPIS NA RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach (450 g)
- 150 g ryżu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu z chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor.
- Na osobną patelnię przekładamy mrożoną włoszczyznę. Można oczywiście użyć świeżej, wybrałam mrożoną, by było szybciej 🙂 Włoszczyznę podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kiedy kurczak się już usmaży, przekładamy do niego włoszczyznę oraz ryż. Następnie dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, paprykę słodką, imbir, sos sojowy, sos słodki z chilli, mieszamy. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby.


