Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to bardzo smaczna i aromatyczna zupa, która wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na chłodne i długie wieczory, ponieważ fajnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.



W naszym domu zupa świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na dwa dni. Zazwyczaj szykuję większą porcję, by kolejnego dnia mieć obiad z głowy. Dodatkowo kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, gdyż smaki się fajnie przegryzają. Często nawet gotuję ją dzień wcześniej wieczorem, by postała przez noc.

Zupa meksykańska to smaczny, sycący i rozgrzewający obiad, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom treściwych i rozgrzewających zup. Jeśli macie ochotę na zupę meksykańską z mięsem mielonym, zapraszam na przepis!

ZUPA MEKSYKAŃSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas gotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego np. (wieprzowe, wołowe, drobiowe)
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka i podsmażamy na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do garnka i podsmażamy. 
  • Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na do garnka, wlewamy 250 ml gorącego bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem przez 25 minut. 
  • Po upływie czasu dodajemy zblendowane pomidory z puszki, szczyptę cukru, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec w razie konieczności doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Zupę serwujemy z startym na tarce serem. 


Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

1 komentarz

  1. Zupa jest przepyszna. Robiłem ja już kilka razy, żona i syn ją uwielbiają. Proporcje i składniki są okej, tyle że zamiast zwykłego pieprzu, ja dodaję pieprz ziołowy, co dodaje zupie ciekawszego smaku. Spożywamy ją z doritosami. Polecam

Dodaj komentarz

osiem − cztery =