Zupa meksykańska to bardzo smaczna i aromatyczna zupa, która wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na chłodne i długie wieczory, ponieważ fajnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.
W naszym domu zupa świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na dwa dni. Zazwyczaj szykuję większą porcję, by kolejnego dnia mieć obiad z głowy. Dodatkowo kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, gdyż smaki się fajnie przegryzają. Często nawet gotuję ją dzień wcześniej wieczorem, by postała przez noc.
Zupa meksykańska to smaczny, sycący i rozgrzewający obiad, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom treściwych i rozgrzewających zup. Jeśli macie ochotę na zupę meksykańską z mięsem mielonym, zapraszam na przepis!
ZUPA MEKSYKAŃSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas gotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 400 g mięsa mielonego np. (wieprzowe, wołowe, drobiowe)
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka i podsmażamy na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do garnka i podsmażamy.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na do garnka, wlewamy 250 ml gorącego bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
- Po upływie czasu dodajemy zblendowane pomidory z puszki, szczyptę cukru, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec w razie konieczności doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupę serwujemy z startym na tarce serem.
Zupa jest przepyszna. Robiłem ja już kilka razy, żona i syn ją uwielbiają. Proporcje i składniki są okej, tyle że zamiast zwykłego pieprzu, ja dodaję pieprz ziołowy, co dodaje zupie ciekawszego smaku. Spożywamy ją z doritosami. Polecam